Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

 • info@deplanteneter.nl
 • VOF De Planteneter
 • KvK nummer 59694246
 • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Hoe een vegetariër planteneter wordt

door Boele Ytsma op 16 mei 2013 om 05:25 over , , , , , en
16 mei

Nederland telt zo’n 800.000 vegetariërs en ruim 4 miljoen mensen maken regelmatig de keuze vleesloos te eten. Tegenwoordig noemen we die laatste, snel groeiende groep ook wel flexitariërs. Dat zijn grote cijfers. De keuze om geen of minder vlees te eten is al lang niet meer vreemd. Zo heeft ook elk zichzelf respecterend restaurant één of meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan. En het wordt steeds beter!

Goede redenen

Waarom worden mensen vegetariër? Dat zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Op de website van de Vegetariërsbond worden 5 redenen genoemd. Voor sommigen mensen zullen álle redenen belangrijk zijn, anderen laten zich overtuigen door één of slechts enkele ervan. Dit zijn de vijf die de Bond noemt.

 1. Voor je gezondheid – je wordt en blijft aantoonbaar gezonder als je afziet van vlees en vis. Vegetariërs hebben een lager risico op tal van welvaartziekten en leven aantoonbaar langer en (nog belangrijker) langer gezond.
 2. Voor het milieu – de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Daarom verklein je je ‘voetafdruk’ aanzienlijk als je afziet van vlees.
 3. Voor de dieren – het spreekt eigenlijk voor zich: dieren lijden vreselijk in de grootschalige bio-industrie. En dat is waar meer dan 95% van alle vlees vandaan komt.
 4. Voor de oceanen – de visserij is een verwoestende industrie die binnen afzienbare tijd de oceanen totaal heeft vernietigd.  Daar wil je geen deel van uitmaken.
 5. Voor een eerlijke voedselverdeling – je kunt nu eenmaal veel meer mensen voeden met plantaardige voeding dan met dierlijke producten.  De grote consumptie van vlees in het Westen gaat ten koste van vele armen.

Ik denk dat er, voor de volledigheid, nog een zesde reden aan toe kan worden gevoegd. Er zijn ook mensen die vanuit religieuze of spirituele overwegingen afzien van vlees. In hun overtuiging is beter om geen dode dieren te consumeren.

Dat zijn stuk voor stuk goede redenen. Zo goed, dat je je afvraagt waarom er niet veel meer mensen vegetariër zijn. Ik denk dat deze waarden door miljoenen Nederlanders worden gedragen, maar dat ze niet de moed hebben om hun lifestyle aan te passen aan hun overtuigingen. Dat is jammer. Ik weet uit ervaring hoe goed het is om thuis te komen bij je overtuigingen en waarden. Je wordt weer ‘heel’ als je daadwerkelijk leeft zoals je denkt en voelt.

Een vraag aan vegetariërs

Vegetariërs zijn dus goed bezig: ze nemen hun waarden en overtuigingen serieus en leven daarnaar. Eerlijke en moedige mensen!

Toch heb ik ook een vraag aan vegetariërs:  “Waarom alléén stoppen met vlees en vis? Waarom dan niet ook je eieren en zuivel laten staan? Waarom halverwege stoppen met het leven van je persoonlijke waarden?” Ik geloof namelijk dat élk van jullie ijzersterke argumenten eigenlijk pleiten voor een helemaal plantaardig bestaan.

 1. Voor je gezondheid – je wordt en blijft nog gezonder als je in het geheel afziet van dierlijke eiwitten en vetten en kiest voor een overvloed aan groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Tientallen vegetariërs die 100% plantaardig gingen vertelden mij inmiddels hoezeer ze hun gezondheid verder zagen toenemen. En wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat.
 2. Voor het milieu – het klopt helemaal: de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Maar die veeteelt is niet alleen voor vleesproductie, maar evengoed ook voor eier- en melkproductie. Pas als je je helemaal bevrijdt van de wereldwijde veeteelt verklein je je voetafdruk radicaal. Hoe fijn is dat: helemaal geen deel meer hebben aan de vervuilende en vernietigende veelteelt!
 3. Voor de dieren – dieren lijden ook in de melkveehouderij en in de pluimveehouderij.  Melkkoeien krijgen elk jaar een kalf dat meteen wordt afgenomen. De stiertjes eindigen in de vleesindustrie. Melkkoeien zijn productiedieren geworden die uitsluitend drachtig zijn of melk geven. En over het dierenleed in de pluimveehouderij kunnen we kort zijn: jaarlijks worden 30 miljoen haantjes levend versnipperd in Nederland. Moet ik meer vertellen?
 4. Voor de oceanen – hier zijn we het helemaal eens: blijf met je handen van de oceanen af. De moderne visserij is een wrede oorlog tegen alles wat leeft in de zee.
 5. Voor een eerlijke voedselverdeling – het is inderdaad zoveel eerlijker om plantaardig te eten. Als elke aardbewoner plantaardig zou eten, zouden we meer dan genoeg hebben voor nog miljarden mensen. Onze huidige lifestyle vraagt om nog minstens twee planenten… die we niet hebben. We bewandelen een doodlopende weg.

Vegetariërs zijn principiële mensen – zij nemen hun gezondheid serieus en luisteren naar hun eigen idealen. Ik waardeer dat bijzonder in hen. Maar waarom dan halverwege stoppen? Waarom niet elk van de redenen volledige serieus nemen? Waarom niet helemaal samenvallen met je waarden en idealen?

Thuis komen

Misschien wel omdat je denkt dat het moeilijk is.  Of omdat je bang bent dat je dan toch wél bepaalde voedingsstoffen tekort komt (‘hoe zit dat met calcium en eiwit en vitamine B12?’). Of omdat je bang bent dat het sociaal onhandig is en dat je wordt gezien als een extremist. Stuk voor stuk begrijpelijke aarzelingen.

Ik kan je geruststellen. Een planteneter die gevarieerd en vers eet, zal niks tekort komen. Ja, mogelijk zal er op termijn een vitamine B12 supplement gebruikt moeten worden, maar dat moeten ook veel vleeseters en melkdrinkers. En nee, moeilijk is het niet. Zeker niet als je bij de overgang naar een plantaardige lifestyle even wat hulp krijgt. Je zou kunnen overwegen daarvoor een programma van De Planteneter te gebruiken.

Kortom: kijk nog eens goed naar je argumenten om vegetariër te zijn! Hoe belangrijk zijn die waarden en overtuigingen voor je? En stel je eens voor hoe het zou zijn als je niet een beetje, maar helemaal kunt leven volgens die waarden? Je zou thuiskomen – thuiskomen bij jezelf. Ik gun het je, zoals ik het de aarde, de dieren en onze medemens gun. 

P.S. Je kunt vrijblijvend en gratis kennismaken met de plantaardige lifestyle met een gratis 7-daagse basiscursus. Vraag hem hier aan! 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --