Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Verbinding, eenzaamheid en het lot van de pionier

door Boele Ytsma op 6 augustus 2014 om 17:20 over , , , , en
6 aug

Herken je dat? Je kiest voor een plantaardig of plantaardiger eetpatroon uit overwegingen van liefde… en het gevolg is dat je eenzamer wordt. Afgelopen week vertelde één van mijn cursisten tijdens een coachingssessie dat het haar verrast had. Ik denk dat zij niet de enige is die deze ervaring heeft – het lijkt het lot van pioniers te zijn.

Verbinding als kompas

Waarom word je planteneter? Doe je het uit liefde voor je eigen lichaam – omdat je je lichaam niet langer wilt schaden? Of is het vooral omdat je het onverteerbaar vindt dat dieren op grote schaal moeten lijden voor jouw voedsel? Of denk je vooral aan de toekomst van de planeet en de enorme last die de wereldwijde veeteelt op de aarde legt? Of word jij vooral gemotiveerd door het besef dat het oneerlijk is dat wij met ons westers eetpatroon zoveel meer grondstoffen gebruiken dan er is voor iedereen?

Wat je motivatie ook is – het is altijd een vorm van liefde of mededogen. Een planteneter kijkt verder dan zijn eigen neus lang is. Een planteneter laat zich niet alleen leiden door smaak of eigenbelang, maar is zich bewust van de verbinding met álles wat leeft. Verbinding – daar valt het woord dat hierin cruciaal is: we leven in verbinding met anderen: mensen, dieren, de planeet. Alles wat we doen en laten heeft consequenties voor anderen en het leven als geheel en een planteneter gebruikt dat besef als kompas.

Je bent de uitzondering

Een planteneter wordt dus gemotiveerd door liefde, mededogen en het besef van verbinding. Maar dan… Planteneters zijn altijd nog een hele kleine minderheid in de samenleving. Je bent vrijwel altijd de uitzondering. Vrienden, familie en collega’s kijken je vreemd aan en stellen je belangstellende of kritische vragen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar het gevolg is wel dat je je steeds weer realiseert dat je de uitzondering bent.

Moeilijker wordt het als je samen met je niet-plantaardige vrienden of familie gaat eten. Veel restaurants zijn nog niet voorbereid op de komst van een planteneter – menig ober kijkt je verward aan: ‘wat kun je dan wél eten?’ Vrienden worden soms nerveus als jij langskomt  – wat moeten ze je voorzetten? – en familie kan soms zelfs geïrriteerd raken: waarom moet jij plotseling zo lastig doen?

Niet zelden worden planteneters ook geconfronteerd met boosheid en agressie. Jouw radicale levenswijze wordt ervaren als een verwijt aan hun adres. Natuurlijk hangt het mede af van de toon waarop je zelf communiceert, maar zelfs de meest tactvolle en liefdevolle planteneter kan soms sterke weerstand oproepen.

Eenzaamheid en oneerlijkheid

De eenvoud en vanzelfsprekendheid in de sociale omgang met anderen lijkt verdwenen. Het kan je een gevoel van eenzaamheid geven. Het maakt je misschien zelfs wat verdrietig: je kiest voor verbinding en mededogen, maar dat leidt tot eenzaamheid. Het voelt oneerlijk.

Natuurlijk kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Ik ken planteneters die besluiten om alleen thuis plantaardig te eten en buitenshuis ‘gewoon’ mee te doen met de anderen. Dat kan. Toch wordt dat voor veel planteneter gaandeweg onaanvaardbaar. De redenen waarom je géén vlees of zuivel wilt gebruiken zijn niet plotseling weg als je bij anderen bent. Je wilt het gewoon niet meer – nooit meer. Bovendien geeft je lichaam steeds duidelijker aan wat goed voor je is en wat niet: vlees en zuivel worden steeds minder goed verdragen.

De grens is bereikt

Ik denk dat het belangrijk is deze ervaring in het juiste perspectief te plaatsen. Planten eten is voorlopig nog een uitzonderlijke levensstijl. Het eten van vlees, vis, eieren en zuivel is de norm – vrijwel iedereen doet het en vrijwel overal gebeurt het. Toch zeg ik niet zonder reden ‘nog’. Het is immers volstrekt duidelijk dat het niet duurzaam is.

Wetenschappers hebben berekend dat we uiterlijk in het jaar 2050 allemaal plantaardig moeten eten – of we nu willen of niet. De aarde kan eenvoudigweg geen 7 miljard (of meer) vleeseters en melkdrinkers blijvend voeden. De grens is bijna bereikt. Wie zich dus werkelijk bekommert om de toekomst van de aarde kan niet anders dan plantaardig gaan eten. Maar ook wie zich het lot van de aarde niet aantrekt zal vroeg of laat plantaardig móeten eten. De wal keert het schip.

Pioniers zijn extreem

Dat betekent dat we in de komende jaren massaal over zullen gaan naar een meer en meer plantaardig eetpatroon. Het is een beweging die al zichtbaar is. De planteneter van nu is dus een voorloper… een pionier.

Wie zich dat realiseert kan het gevoel van eenzaamheid misschien beter hanteren. Inderdaad: je bent voorlopig de uitzondering – je bent een pionier. Je hebt je als een van de eersten losgemaakt uit een leefwijze die de aarde en de gezondheid van mensen schaadt en je hebt een radicale keuze gemaakt voor verbondenheid en liefde. Je bent inderdaad extreem geworden: extreem liefdevol en extreem verbonden met alles wat leeft. Jij hebt begrepen wat deze tijd nodig heeft: mannen en vrouwen die luisteren naar de taal van hun hart en die het lef hebben daar hun leven naar in te richten.

Contacten leggen

De eenzaamheid die je ervaart is de prijs voor deze moedige keuze. Maar ik denk dat de eenzaamheid tijdelijk zal zijn. Mensen in je omgeving zullen langzaam maar zeker geraakt worden door jouw keuzes. Het is de ervaring van vrijwel elke planteneter: je inspireert anderen hetzelfde te doen. En je zult bovendien nieuwe mensen ontmoeten – mensen met wie je zowel je idealen als je lifestyle kunt delen.  

Mocht je zelf op zoek zijn naar andere planteneters in jouw omgeving, gebruik dan ook eens de Facebookpagina van De Planteneter of doe een oproepje in de comments onder deze blog.

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --