Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Vijf KRITISCHE VRAGEN aan vegetariërs

door Boele Ytsma op 15 juli 2015 om 09:42 over , , , , en
15 jul

Nederland telt zo’n 800.000 vegetariërs en ruim 4 miljoen mensen maken regelmatig de keuze vleesloos te eten. Tegenwoordig noemen we die laatste, snel groeiende groep ook wel flexitariërs. Dat zijn grote cijfers. Geweldig! De keuze om geen of minder vlees te eten is al lang niet meer vreemd. Zo heeft ook elk zichzelf respecterend restaurant één of meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan. Het wordt steeds beter!

Vijf goede redenen

Waarom worden mensen vegetariër? Dat zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Op de website van de Vegetariërsbond worden 5 redenen genoemd. Voor sommigen mensen zullen álle redenen belangrijk zijn, anderen laten zich overtuigen door één of slechts enkele ervan. Dit zijn de vijf die de Bond noemt.

1. Voor je gezondheid – je wordt en blijft aantoonbaar gezonder als je afziet van vlees en vis. Vegetariërs hebben een lager risico op tal van welvaartziekten en leven aantoonbaar langer en (nog belangrijker) langer gezond. Eigenlijk kan niemand hier omheen.

2. Voor het milieu – de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Daarom verklein je je ‘voetafdruk’ aanzienlijk als je afziet van vlees. Zo maak je echt verschil.

3. Voor de dieren – het spreekt voor zich: dieren lijden vreselijk in de grootschalige bio-industrie. En dat is waar meer dan 95% van alle vlees vandaan komt. Vegetariërs zeggen daartegen NEE en doen NEE!

4. Voor de oceanen – de visserij is een verwoestende industrie die binnen afzienbare tijd de oceanen totaal heeft vernietigd.  Daar wil je geen deel van uitmaken.

5. Voor een eerlijke voedselverdeling – je kunt nu eenmaal veel meer mensen voeden met plantaardige voeding dan met dierlijke producten.  De grote consumptie van vlees in het Westen gaat ten koste van vele armen.

Dat zijn stuk voor stuk hele goede redenen. Zo goed, dat je je afvraagt waarom er niet veel meer mensen vegetariër zijn. Vegetariërs zijn mensen met waarden: ze vinden onnodig dierenleed fout, ze vinden de toekomst van de planeet belangrijk, ze willen een eerlijke voedselverdeling en ze vinden het belangrijk goed voor hun eigen lijf te zorgen. Ik denk, eerlijk gezegd dat deze waarden door miljoenen Nederlanders worden gedragen. Maar kennelijk hebben ze niet de moed om hun lifestyle aan te passen aan hun overtuigingen. Dat is jammer. Ik weet uit ervaring hoe goed het is om thuis te komen bij je overtuigingen en waarden. Je wordt weer ‘heel’ als je daadwerkelijk leeft zoals je denkt en voelt.

Mijn vragen aan de vegetariërs

Vegetariërs zijn dus goed bezig: ze nemen hun waarden en overtuigingen serieus en leven daarnaar. Eerlijke en moedige mensen! Toch heb ik een kritische vraag aan vegetariërs en ik richt me dan ook maar even persoonlijk tot hen:

Waarom, beste vegetariër, alléén stoppen met vlees en vis? Waarom dan niet ook je eieren en zuivel laten staan? Waarom halverwege stoppen met het leven van je persoonlijke waarden? Ik geloof namelijk dat élk van jullie ijzersterke argumenten niet anders dan kan leiden tot een 100% plantaardig bestaan. Ik denk eigenlijk dat jullie inconsequente veganisten zijn…

Kijk maar eens mee:

1. Je doet het voor  je gezondheid – je wordt en blijft nóg gezonder als je in het geheel afziet van dierlijke eiwitten en vetten en kiest voor een overvloed aan groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Tientallen vegetariërs die 100% plantaardig gingen vertelden mij inmiddels hoezeer ze hun gezondheid verder zagen toenemen. En dat is niet vreemd, want de dierlijke eiwitten en vetten die je wilt mijden door geen vlees te eten, zitten net zo goed in melk, kaas en eieren…

2. Je doet het voor het milieu – het klopt helemaal: de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Maar die veeteelt is niet alleen voor vleesproductie, maar evengoed ook voor eier- en melkproductie. Nota bene: 80% van alle beschikbare landbouwgrond op aarde wordt gebruikt voor de veeteelt. Pas als je je helemaal bevrijdt van deze verwoestende wereldwijde industrie verklein je je voetafdruk radicaal.

3. Je doet het voor de dieren – tuurlijk, onnodig dierenleed is onacceptabel. Maar dieren lijden ook in de melkveehouderij en in de pluimveehouderij.  Melkkoeien worden elk jaar (!) weer met geweld drachtig gemaakt krijgen dus elk jaar een kalf dat meteen na de geboorte van hen wordt afgenomen. De stiertjes eindigen in de vleesindustrie. Melkkoeien zijn productiedieren geworden die uitsluitend drachtig zijn of melk geven en vernietigd worden als hun productie te laag wordt. En over het dierenleed in de pluimveehouderij kunnen we kort zijn: jaarlijks worden 30 miljoen haantjes levend versnipperd in Nederland. Moet ik meer vertellen?

4. Je doet het voor de oceanen – hier zijn we het helemaal met elkaar eens: blijf met je handen van de oceanen af. Volgens wetenschappers vissen we de oceanen in dit tempo binnen 35 jaar helemaal leeg, als ze tenminste voor die tijd al niet is gestorven door de verzuring. Ongelofelijk! De moderne visserij is een wrede oorlog tegen alles wat leeft in de zee. Het is daarom vreemd dat sommige vegetariërs wél vis eten.

5. Je doet het voor een eerlijke voedselverdeling – geen vlees eten maakt dan inderdaad verschil. Maar waarom halverwege stoppen? Het is zoveel eerlijker om helemaal plantaardig te eten. Als elke aardbewoner plantaardig zou eten, zouden we meer dan genoeg hebben voor nog miljarden mensen. Onze huidige lifestyle vraagt om nog minstens twee planeten… die we niet hebben. We bewandelen een doodlopende weg.

Je bent als vegetariër een liefdevol en principieel mens – je neemt je gezondheid serieus en volgt je waarden en idealen. Ik waardeer dat bijzonder in je. Maar waarom dan halverwege stoppen? Waarom niet elk van je eigen redenen volledige serieus nemen? Waarom niet helemaal samenvallen met je waarden en idealen?

Kortom: waarom word je geen planteneter of veganist?

Thuis komen

Is het omdat je denkt dat het moeilijk is?  Of omdat je bang bent dat je dan toch wél bepaalde voedingsstoffen tekort komt (‘hoe zit dat met calcium en eiwit en vitamine B12?’). Of omdat je bang bent dat het sociaal onhandig is en dat je wordt gezien als een extremist? Of misschien gewoon omdat je kaas en eieren lekker vindt? Stuk voor stuk begrijpelijke aarzelingen.

Ik kan je geruststellen: moeilijk is het niet. Groente en fruit, granen en peulvruchten, noten en zaden – en alles wat je daarvan kunt bereiden. Het is zó lekker en zó eenvoudig! Je kunt overwegen bij de overgang naar een plantaardige lifestyle even wat hulp te zoeken, bijvoorbeeld door het volgen van een programma van De Planteneter.

En nee, een planteneter die gevarieerd en vers eet, zal niks tekort komen – ik loop er marathons op. Ja, mogelijk zal er op termijn een vitamine B12-supplement gebruikt moeten worden, maar dat moeten ook veel vleeseters en melkdrinkers. Dat is toch geen reden om je idealen halverwege vaarwel te zeggen?

En ja, sociaal onhandig kan het soms zijn – maar dat ken je nu ook al. Bovendien is dat ook een uitdaging. Het geeft je de gelegenheid om anderen te vertellen over de redenen van je keuze. In mijn ervaring wordt dat verhaal bijzonder gewaardeerd, zolang je het persoonlijk houdt.

Hmm, wil je echt dat ik nog inga op het argument dat het lekker is? Dat kun je toch niet serieus menen… Sinds wanneer is ‘lekker’ een argument in principiële overwegingen? Bovendien is wat je wél gaat eten nog veel lekkerder.

Kortom, beste vegetariër: kijk nog eens goed naar je argumenten om vegetariër te zijn! Hoe belangrijk zijn die waarden en overtuigingen voor je? En stel je eens voor hoe het zou zijn als je niet een beetje, maar helemaal kunt leven volgens die waarden? Je zou thuiskomen – thuiskomen bij jezelf. Ik gun het je, zoals ik het de aarde, de dieren en onze medemens gun.

P.S. Je kunt vrijblijvend en gratis kennismaken met de plantaardige lifestyle met een gratis 7-daagse basiscursus. Vraag hem hier aan!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --