Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

GEZONDE LIFESTYLE: zeven handvaten voor een VERSTANDIGE KEUZE

door Boele Ytsma op 17 februari 2016 om 17:18 over , , , , , , , en
17 feb

Afgelopen week had ik weer twee optredens. Bij de Hanze Hogeschool in Groningen mocht ik deelnemen aan een forumdiscussie over gezonde voeding bij de opleiding Voeding en dietetiek. Ik mocht daar in discussie gaan met een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum en met een dietiste die de Paleo Lifestyle adviseert. Het werd een levendige discussie. En afgelopen dinsdag sprak ik over de plantaardige lifestyle in het Centrum voor Levenskunst in Emmen en ook dat leidde tot boeiende gesprekken na afloop. De kernvraag bij al deze discussies is: wie moeten we nu geloven?

Verwarring en cynisme

Die vraag zul je vast herkennen. Er zijn zoveel stemmen, zoveel adviezen. Wie of wat moet je geloven? Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal, iedereen verwijst naar zogenaamd betrouwbare bronnen en iedereen is even stellig. En de verschillen zijn groot - heel groot soms. Voor de één is volkoren brood een basis voor gezonde voeding, de ander verbiedt het als een gevaar voor je gezondheid. Olijfolie, vis, aardappelen… is het gezond of niet gezond? De oordelen zijn verschillend. En is vet nu wel of niet goed voor je lijf? En welke vetten dan? En is het consumeren van veel eiwitten nu wel of niet goed voor je lijn? En dan heb ik het nog niet eens over de discussies over supplementen en superfoods - de één noemt het onmisbaar voor optimale vitaliteit, de ander ziet het als een louche marketingtruc.

Ik ben als ‘De Planteneter’ zelf één van de stemmen in deze kakofonie en sommigen zullen de plantaardige lifestyle als een extreme hype beoordelen. Ik kan me dus niet zomaar boven de partijen verheffen en met een paar wijze woorden de verwarring opheffen. Met het geluid van De Planteneter vergroot ik eerder de verwarring dan dat ik haar ophef. Je zou er cynisch van worden: is er dan helemaal niks zinnigs meer over te zeggen? 

Alles met mate?

Tijdens de discussie in de Hanzehogeschool werd geopperd dat 'alles met mate' het beste voedingsadvies zou zijn. Het voorstel oogste veel bijval en inderdaad lijkt het ook heel wijs: als je van alle voedingsadviezen iets overneemt en in je voedingspatroon van alles wat eet, dan zal het wel niet heel schadelijk zijn.

Ik was en ben het daar niet mee eens. Het deed me denken aan een hoofdstuk uit het boek 'Prevent and Reverse Heart Disease' van dr. Caldwell Esselstyn: 'Moderation kills'. Hij is er na tientallen jaren van onderzoek en praktijkervaring van overtuigd dat dierlijke vetten schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Hij ontdekte dat 'matiging' van deze dierlijke vetten geen enkel effect had op het reduceren van de risico's. Alleen volledig stoppen met dierlijke voeding maakt gezond, zo zegt Esselstyn. Matiging van iets dat schadelijk is, blijft schadelijk. 

Het lijkt dus wél verstandig om echt een keuze te maken in lifestyle. Maar hoe dan? Langs welke weg kies je? Ik geef je vandaag 7 handvaten om je keuzes te bepalen in het verwarrende veld van voeding en gezondheid.

1. Gebruik je hoofd

Voedingsleer is geen hocus pocus. Het is weliswaar een hele complexe wetenschap, maar ook daar gelden de gewone regels van de logica. Veel van wat er op voedingsgebied wordt beweerd strijdt eenvoudigweg met het gezonde verstand. Wie helder denkt, kan veel onzin ontrafelen.

Een voorbeeld. Een uitspraak als ‘een calorie is een calorie’ (en het maakt dus niet uit waar je calorieën vandaan komen) klinkt heel logisch, maar wie even nadenkt ziet dat het onzin is. De calorieën uit vezels worden bijvoorbeeld door het lichaam helemaal niet opgenomen en tellen dus niet mee. De calorieën uit eiwitten worden voor hele andere dingen gebruikt dan voor brandstof en tellen dus heel anders mee. De calorieën uit vet worden vooral gezien als reservebrandstof en dus opgeslagen. Het maakt dus heel veel uit waar je calorieën vandaan komen – dat kun je bedenken!

2. Gebruik je lichaam

Het lichaam liegt niet. Je kunt jezelf vertellen dat verzadigde vetten uit vlees en zuivel gezond zijn voor je hart, maar je lichaam zal je vroeg of laat het tegendeel vertellen… elke dag sterven er meer dan 100 mensen in Nederland aan hart- en vaatziekten. En gezondheidsgoeroes mogen vertellen dat fruit slecht is voor diabetici, maar als jij je suikerspiegel met een vetarm en koolhydraatrijk plantaardig eetpatroon weer structureel kunt normaliseren, heeft je lichaam gelijk. Je lichaam zal je altijd vertellen wat goed voor je is.

3. Kijk naar wie het zegt

Dat leidt ook tot een derde handvat: kijk naar wie het advies geeft. Hoe zien ze eruit? Hoe slank, hoe energiek, hoe sportief zijn ze? Ik weet het: Nederlanders houden niet van deze benadering – we willen niet op de man spelen. Maar persoonlijk vind ik een gewichtsconsulent met overgewicht niet geloofwaardig. William Davis, de auteur van Broodbuik (die vertelt dat je van granen dik wordt) heeft zelf een buikje. Dr. Robert Lustig (de internetgoeroe die waarschuwt tegen de suikers in fruit) is eveneens zichtbaar te zwaar. Hoe geloofwaardig is het advies van mensen die hun eigen ongelijk leven? En dat geldt natuurlijk ook voor hun ‘volgers’.

4. Gebruik je hart

We hebben niet alleen een lichaam dat gevoed moet worden en we hebben niet alleen een hoofd waarmee we kunnen denken en analyseren – we hebben ook een hart. Mensen hebben gevoel en een geweten. We staan in relatie tot anderen, tot dieren en tot de wereld.

Als je diëtist je vertelt dat je veel vis moet eten voor je omega 3 vetzuren, maar je waarden vertellen je dat de immorele roof op de wereldzeeën niet oké is, dan zul je ook naar die stem willen luisteren. De advocaten van het Paleodieet (eten zoals de oermens at) kijken vooral naar het verre verleden, maar wie wakker leeft in het hier en nu, zal zich realiseren dat een dergelijk eetpatroon niet meer moreel verdedigbaar is. Luister naar de stem van je hart!

5. Luister naar de wetenschap

Wie onbevooroordeeld het brede veld van onderzoek naar voeding overziet, kan niet anders dan een duidelijke consensus vinden: groente en fruit zijn de basis voor een goede gezondheid. Geen serieuze wetenschapper zal dat ontkennen. Ja, inderdaad is er veel verwarring in de details en dat heeft vooral te maken met de sterk reductionistische manier waarop de wetenschap werkt: het bestudeert vaak de werking van slechts één stof. Maar voeding is altijd een complex samenspel van duizenden stoffen die invloed hebben op elkaar.

6. Volg het geld

Een andere ontnuchterende constatering is dat ook in de wetenschap de belangen soms boven de waarheid staan. Veel onderzoek wordt gefinancierd door de voedingsindustrie. Vrijwel alle onderzoeken waarin de gezondheidsvoordelen van zuivel worden beschreven zijn geheel of gedeeltelijk gefinancierd door de zuivelindustrie. Dat geeft te denken. Hetzelfde geldt voor een ‘onafhankelijk instituut’ als het Voedingscentrum, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische zaken – het ministerie dat als beleid heeft om de Nederlandse zuivel- en vleesindustrie jaarlijks te laten groeien…

7. Leer van de geschiedenis

Ook de geschiedenis is een belangrijk houvast. Een voedselsoort dat generaties lang een bevolking gezond en energiek heeft gehouden kan onmogelijk in de 21e eeuw plotseling een bedreiging zijn voor de volksgezondheid.
Voorbeeld. Eeuwenlang hebben wereldwijd de grote culturen geleefd op zetmeelhoudend basisvoedsel: brood of granen, rijst, aardappelen, bonen, mais... Daarnaast werd, afhankelijk van de cultuur, een keur aan groente en fruit gegeten en kleine hoeveelheden dierlijk voedsel. Als dat zetmeelhoudende voedsel duizenden jaren grote populaties gezond, slank en sterk heeft gehouden, klinken de waarschuwingen van voedingsexperts wel wat koddig.

Gebruik deze 7 handvaten om je weg te vinden in het oerwoud van geluiden en je zult persoonlijke, gezonde keuzes kunnen maken!

Als je wilt kennismaken met de plantaardige lifestyle kun je hier terecht:

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --